Att komma hem efter sjukhusvistelse

När din förälder bedöms vara färdigbehandlad inom sjukvården så är det dags att fundera på hur mycket omsorg din förälder behöver för att klara sina behov. Att någon är färdigbehandlad behöver inte vara samma sak som att vara frisk utan endast att personen inte längre behöver vara inneliggande på en vårdavdelning. Behoven av omsorg och vård kan fortfarande upplevas som mycket stora.
Innan din förälder ska åka hem ska det därför ske en vårdplanering som ska fokusera på vilka behov som finns för fortsatt stöd och om det kan ske i det egna hemmet eller inte. Om behov finns av kommunens tjänster så ska även deras biståndshandläggare vara med för att göra en så kallad Samordnad individuell plan.
Om din förälder tillåter att du är med på detta möte så får ni tillsammans träffa tex sjukhuspersonal, kommunens biståndshandläggare, primärvården och personal inom rehabilitering. Det är alltså biståndshandläggaren från kommunen som utreder och fattar beslut om vilket stöd du ska få. Sjukhuspersonalens roll är att beskriva vårdbehovet och ge underlag till biståndshandläggarens bedömning.
Tanken är att ni tillsammans ska få en bild av din förälders vardag och vilka behov som finns för att hen ska kunna leva ett så fullgott liv som möjligt. Kanske behövs hemtjänst eller till och med en flytt till ett särskilt boende.