Färdtjänst

Om din förälder har stora svårigheter att förflytta sig själv eller att åka med kollektivtrafiken så kan hen vara berättigad till färdtjänst. Det är ofta olika taxibolag som utför resorna och de använder olika bilar beroende på om din förälder behöver ha med sig extra hjälpmedel eller om hen kan sitta i en vanlig personbil.
Din förälder ansöker om färdtjänst hos den kommun som hen är folkbokförd i, eller hos den Region som ansvarar för kollektivtrafiken. Oftast finns det en färdtjänsthandläggare som kan hjälpa till. I vissa Regioner behöves även ett läkarintyg när din förälder ansöker om färdtjänst. Du hittar mer information på 1177.se under den aktuella Regionen.
Rätten till färdtjänst är densamma i hela Sverige och regleras i lag, men det finns ofta lokala eller regionala regler som kompletterar lagen.
Om din förälder beviljas färdtjänst så får hen ett färdtjänsttillstånd. Hur många resor som beviljas beror på vilket behov din förälder har och var hen bor. Ett färdtjänsttillstånd kan gälla för en viss period eller tills vidare.
Färdtjänstresor behöver bokas i förväg och sker genom telefonsamtal. Vid varje resa med färdtjänst betalar din förälder en egenavgift direkt till chauffören. Kostnaden beror på hur lång resan är och varierar mellan kommunerna.
Din förälder har rätt att ha med sig en ledsagare under resan om hen av någon anledning inte kan åka ensam med färdtjänsten. En ledsagare är en person som kan hjälpa till när din förälder ska göra något utanför sitt hem. Din förälder har inte rätt till ledsagare under resan om hen klarar resan själv, men behöver ledsagare när hen kommer fram.
Det är kommunen eller Regionen som beslutar om din förälder har rätt till en ledsagare. Ledsagaren får följa med utan extra kostnad.
I de flesta kommuner är det samåkning inom färdtjänsten. Det betyder att din förälder kan få dela bil med andra. Resan kan då ta längre tid eftersom föraren måste hämta upp och släppa av flera personer.
Du kan få riksfärdtjänst om din funktionsnedsättning gör att du inte kan resa med kollektivtrafiken eller allmänna kommunikationsmedel på grund av att det blir mycket dyrare än normalt eller om din förälder behöver ledsagare under resan. Riksfärdtjänst gäller för resor till resmål utanför det område som den beviljade färdtjänsten gäller för. Det kan till exempel vara resor från en kommun till en annan, och ibland för resor till resmål utanför länet. Syftet med resan kan till exempel vara semester eller en fritidsaktivitet. Resorna kan bara ske i Sverige.
Riksfärdtjänst beviljas oftast för att resa med tåg
tillsammans med en ledsagare. Om din förälder inte klarar att resa med tåg kan
hen istället få resa med en personbil eller ett specialfordon. Ibland kan
riksfärdtjänst beviljas för att flyga, exempelvis om din förälder måste ha egen
ledsagare och det inte räcker med den assistans som kan fås från flygplatsen.