Fysiska försämringar - det händer i kroppen

23.01.2023

Gradvis försämras kroppens funktioner och vissa av dem kan ses från utsidan. Kanske har du lagt märke till att din mamma eller pappa fått allt tunnare och torrare hy med pigmentförändringar och en ökad känslighet för sol och värme? Ansiktet kan också förändras så att pannan, näsan och munnen framträder mer.

Att synen försämras med åren är vi många som själva upplevt. I takt med att linsen åldras blir det svårare att se klart på nära håll. Många behöver starkare ljus för att kunna se detaljer och även färguppfattningen kan förändras. Gamla föräldrars dåliga hörsel är ofta en källa till irritation för oss som försöker prata med dem. Deras hörsel har påverkats av oljud ju längre de levt och dessutom sker rena åldersförändringar som minskar förmågan att höra. Detsamma gäller för andra viktiga sinnen som balans, smak och lukt som alla försämras med åldern.

Det är inte heller ovanligt att många äldre inte är lika hungriga som vi minns dem. Kroppen blir helt enkelt sämre på att reglera energinivån när åldrandet påverkar både ämnesomsättningen och hormonsystemet, inte minst vad gäller sköldkörteln. Till detta kommer att deras immunsystem fungerar långsammare vilket ökar riskerna vid både enklare förkylningar och för cancer.

Många äldre får problem med hjärtat och kärlsystemet. Tidigare livsstil påverkar men det naturliga åldrandet innebär i sig att hjärtfrekvensen sjunker och att hjärtat förstoras vilket ger en sämre förmåga att pumpa runt blodet i kroppen. Även blodtrycksförändringar är vanliga och kärlen kan förtjockas. Lungorna får svårare att ta upp syre från luften, så det är inte konstigt att orken tryter.

Ett annat organ vars förmåga blir märkbart sämre är njurarna som får svårare att rena kroppen från slaggprodukter. Vid 80 års ålder är njurarnas funktion nedsatta till ungefär hälften av den ursprungliga förmågan. Detta påverkar bl.a. hur länge läkemedel stannar kvar i kroppen vilket gör att doser av mediciner kan behöva ändras.

En ytterst märkbar förändring hos våra gamla föräldrar är att urinblåsans kapacitet minskar med åren. De kan behöva kissa oftare och det är vanligt att urin läcker.

Våra skeletts bentäthet börjar minska redan i 30 årsåldern och för våra gamla föräldrar innebär den en tilltagande risk för benskörhet och därmed benbrott redan vid mindre olyckor.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång