Hur vet man att det är dags?

När du och din förälders övriga närstående upplever att det börjar bli för svårt för din förälder att bo hemma, trots omfattande stöd från hemtjänsten, så är det dags att ta upp frågan till diskussion med kommunens biståndshandläggare. Fråga hur de bedömer situationen för din förälder just nu och hur situationen ska vara för att hen ska få möjlighet att flytta till ett särskilt boende. Förbered dig på att du och biståndshandläggaren kan ha olika uppfattning om hur behovet av vård, omsorg, trygghet och social samvaro ska se ut för att en flytt ska vara nödvändig.
När kommunen väl beviljat en plats på särskilt boende så ska den erbjudas omgående. Det kan betyda att valet av boende och inflyttningen förväntas ske inom mycket kort tid. Det är därför inte säkert att din förälder kan få plats på just det äldreboende som de önskar. Hen kommer sannolikt helt enkelt bli erbjuden en plats där det finns något ledigt. Om kommunen däremot inte lyckas ordna en plats inom tre månader från beviljandet så kan ni rapportera detta till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, vilka kan döma kommunen till böter.
Om kommunen tar ett beslut som ni inte är nöja med så kan dina föräldrar överklaga beslutet genom att skriva till socialnämnden i den kommun som beslutet gäller. De måste skicka in sin överklagan senast tre veckor efter att de fått kommunens skriftliga beslut. Om socialnämnden inte ändrar beslutet så skickas deras anmälan vidare till Förvaltningsrätten. Läs mer i Socialstyrelsen informationsmaterial.