Hur ska du kunna ta ställning?

Att bestämma dig för att du tycker att det är dags för din förälder att flytta från sitt hem till ett äldreboende är sannolikt ett av de absolut svåraste frågorna som du tar ställning till under ditt liv. Hur ska du bedöma om det är dags och hur ska du kunna förmå dig att genomföra flytten? Kanske har du till och med tidigare lovat din förälder att de aldrig ska behöva bo på ålderdomshem. Men det var då och tyvärr är det inte alltid möjligt att hålla ett sådant löfte när det inte längre finns någon annan realistisk lösning.
Med det sagt är det viktigt att komma ihåg att ingen har laglig rätt att tvinga någon att flytta till ett boende. Du har ingen rätt att samtycka till vård eller omsorg mot din förälders uttryckliga vilja men det finns heller inga bestämmelser i hälso- och sjukvårdslagen eller i socialtjänstlagen som klargör vad som gäller när en person inte kan samtycka till en åtgärd eller insats.
Samtycke kan ges skriftligt eller muntligt, tex genom en jakande nick. Det kan också vara presumerat, vilket innebär att din förälder samtycker även om det inte uttrycks. Men då måste han eller hon ha informerats och inte gett uttryck för någon motvilja. Ett annat slags samtycke kallas för hypotetiskt och innebär att personen inte har gett sitt samtycke men om hon eller han hade kunnat så är bedömningen att personen skulle gjort det.
Om du själv känner ett stort tvivel på att din förälder kommer att må bra på ett särskilt boende så kan det vara till hjälp att fundera på om boendet kan innebära ökad livskvalitet både för dig och för din förälder. Kommer trygghetskänslan att öka och kan nivån på omsorgen höjas? Ger boendet möjlighet till både social samvaro och möjlighet till ett privat liv? Kan din förälders lilla lägenhet inredas så att det påminner om vardagen där hemma?