Kognitiva försämringar - det händer i hjärnan

Kognition handlar om hjärnans förmåga att ta emot, lagra, bearbeta och plocka fram information. Kognitiva försämringar kan till exempel göra det svårt att:
- Fokusera och följa en instruktion för hur något ska utföras.
- Förstå och ha känsla för tid och hur lång tid olika saker tar.
- Organisera, planera och genomföra aktiviteter.
- Komma ihåg vad som är planerat.
- Hitta till platser och saker.
- Lösa problem som plötsligt uppstår och bestämma sig för vad som bör göras och hur.
Försämrad kognition är till stor del beroende på att hjärnans förmåga försämras i och med att en person blir äldre. Exempelvis så försämras förmågan att ta in sinnesintryck, som syn, hörsel, smak, vilket i sin tur gör att informationen till hjärnan försämras. Men, det finns inget exakt samband med vilken ålder en människa är och exakt hur hjärnan fungerar. Hjärnans förmåga kan variera stort mellan olika individer som är lika gamla. Hjärnan kan dessutom drabbas av en rad sjukdomar som i sig själv och genom behandlingen kan påverka minnet eller andra kognitiva förmågor.
Sammantaget är det inte konstigt att dina gamla föräldrar kan upplevas som glömska, förvirrade eller att de har svårt att tex lära sig en ny teknisk lösning. Det kan vara frustrerande men det enda vi kan göra är att ha tålamod och kanske att välja att prata om krångliga saker med dina föräldrar när de är utvilade och befinner sig på en lugn plats.