Vad är särskilt boende?

Ett boende för äldre som har stöd dygnet runt kallas med ett samlat begrepp för särskilt boende. Det kan de handla om boenden som kan ha lite olika inriktning och gå under benämningar som omvårdnadsboende, vård- och omsorgsboende, gruppboende, servicehus, ålderdomshem eller demensboende.
Gemensamt för dessa former av boende för äldre är att dina föräldrar där kan få stöd med allt de behöver i sin vardag - dygnet runt. Det ingår dessutom hälso- och sjukvårdsinsatser av exempelvis sjuksköterska och fysio- eller arbetsterapeut. Läkare kommer på regelbundna besök eller vid särskilda behov. Vid större behov av sjukvård får de boende hjälp att ta kontakt med den ordinarie sjukvården.
De särskilda boendeformerna kan vara ägda av kommunen men det kan också vara ett privat företag eller en ideell organisation som driver boendet efter att ha godkänts av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det finns ett fåtal helt privata omsorgsboenden som äldre själv kan välja att bo i, men dessa betalas helt och fullt av de boende utan subvention från kommunen.
Det är biståndshandläggaren i den kommun som din förälder bor i som bedömer om behovet att få bo i ett särskilt boende är tillräckligt stort. Din förälder har alltid rätt att ansöka om en plats men för att den ska godkännas så måste behoven vara så stora att de inte kan tillgodoses av hemtjänsten. Det finns sällan ett överskott av lediga platser på boenden som finns i kommunen. Möjligheterna att välja exakt vilket boende som blir aktuellt för din förälder kan därför vara ganska begränsade just när behovet uppstår.